Harry Berkers: boom tussen de bomen

Eerder deze week ging het op TV over begraven of cremeren. Er werd o.a. gezegd: "bij begraven heb je tenminste een plek om hen te gaan". Nou, ons moeder is begraven maar ik kom alleen op dat kerkhof...eeehhh...bij begrafenissen. De laatste keer dat ik er was moest ik ons moeder d'r graf zelfs zoeken. Mij doet het weinig.

Ons pap daarenteegen is gecremeerd maar ik heb tóch een plek om heen te gaan, namelijk een plek in de Herbertusbossen te Heeze waar zijn boom staat en waar we zijn as hebben uitgestrooid.

'Zijn' boom?...hoe zit dat?

Nou, toen ons pap 40 jaar IVN lid was kreeg hij van dat IVN als cadeau een boompje aangeboden. Dat vond hij prachtig maar ook zonde om die boom in de tuin te zetten: "We gaan daar toch ooit weg, zet maar ergens in het bos"...Harry Berkers ten voeten uit!
Het IVN vond dat ook een strak plan en stelde voor om dat te combineren met de receptie.
Dus op die middag in 2010 toog het hele gezelschap met een schop het bos in om een boompje te planten. Prachtige symboliek.
Dus het idee om z'n as daar uit te strooien vonden wij meteen een goed idee, alleen vroegen we ons af of dat wel mocht. Navraag bij de boswachter - niet helemaal toevallig ook IVN lid en een goede bekende van ons pap - leverde een antwoord op in de trant van: "Als je mij niks vraagt dan mag 't". Oké dan..

Dus gingen we op een Zondagmiddag in Juni 2015 met de urn naar die plek in het bos en strooiden daar die as uit. Ik vond dat een heel waardevol moment. En die plek is mij dierbaar, ik kom er regelmatig en die plek doet mij wél wat. Ik weet die plek feilloos te vinden en het staat er vol bomen (daarom is het ook een bos) alleen weet ik niet welke boom het nou is. Maar och...dat past ook wel weer bij ons pap.
Ik denk dattie er wel mee kan lachen dat ik weet waar de boom staat waar we zijn as hebben uitgestrooid maar dat ik niet weet wélke boom het precies is, dat het gewoon "een boom tussen de bomen" is. En dat we daar min of meer illegaal z'n as hebben uitgestrooid en dat de boswachter daarbij een oogje bij toe geknepen heeft zal 'm ook wel aan staan. Och..."boom tussen de bomen"...dichter bij Harry Berkers kan ik niet meer komen.
Vanmiddag was ik er nog, het is een van die bomen, maar welke? 

Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama