Wintersun

Ja hoor, we zitten midden in de droogste en warmste zomer die ik ooit heb meegemaakt (thuis dan) en Gerard komt met de winterzon aan.

Deze Finse band ontdekte ik ergens in 2012 n.a.v. een post op Facebook. Ze hadden toen net het album "Time I" uitgebracht. "Time I"...dat suggereert dat er ook een "Time II" is of nog komt. Ja, dat was de bedoeling maar dat gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. Hoe zit dat? Nou, zo heb ik 't begrepen: Jari Mäenpää en z'n kompanen hadden genoeg materiaal opgenomen voor een dubbel CD maar de platenmaatschappij vond dat, mede gezien het volle en drukke karakter van de muziek, een beetje veel van het goede. Ik denk dat ze daar gelijk in hadden trouwens. Dus was het plan om "Time" in twee gedeeltes uit te brengen. Dus daar was "Time I". En ondanks het feit dat de plaat vol zit met zaken waar ik niet van hou (grunts, screams, tig riedeltjes en riffjes bijvoorbeeld) viel ik er als een blok voor. Dat heeft zeker te maken met de geweldige melodieën die stevig in de folk geworteld zijn, de bombast en het Fantasy sfeertje. Dus ik kocht de CD, draaide die grijs en wachtte geduldig op deel 2. Maar dat deel kwam niet. Ik las wel regelmatig posts van de heer Mäenpää over het niet verschijnen van deel 2. Ik begreep er niks van. Toen kwam het bericht dat er een nieuw album zou uitkomen met nieuw op te nemen materiaal en dit dan via crowdfunding. Toen begreep ik er helemaal niks meer van. Waarom dan geen crowdfunding om "Time II" uit te brengen? Niet begrijpen? Ik denk dat ik het niet wíl begrijpen en dat het een rechtenkwestie is en dat de opnames eigendom zijn van de platenmaatschappij, maar daar zou ik goed abuis in kunnen zijn. Als dat zo is dan is dat mooi klote, temeer omdat die nieuwe CD "The Forest Seasons" (uit 2017) een behoorlijke tegenvaller is. Wat een deceptie!

Maar goed, Wintersun heeft in 2004 hun titelloze debuut uitgebracht en die ben ik dan maar gaan luisteren. Niet zo overdonderend als "Time I" maar toch een heel stuk beter dan TFS. En zeker op zo'n nummer als "Starchild" dat vol zit met van die mooie melodieën.

Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama