De Rijdende Pastoor...


…en z’n misdienaars

Laatst hoorde ik een verhaal van een moeder die in alle vroegte, als haar man - die nachtdiensten draaide – moe thuis kwam, met haar zoontjes nog in hun pyjama rondjes ging rijden. Daardoor moest ik hieraan denken:

Toen ik en m’n broers en vele klasgenoten misdienaar waren, waren we dat bij Pastoor Versteegde in de St. Jan Evangelist kerk in de toen nog vrij nieuwe wijk De Engelse Tuin in Heeze. Als er daar een begrafenis was en de dienst was achter de rug ging de stoet naar het kerkhof. Dat kerkhof lag een paar kilometer verderop in het centrum van het dorp. De pastoor en z’n misdienaars gingen nooit met de stoet mee maar stapten in vol ornaat in het kevertje van de pastoor die dan binnendoor naar de pastorie van de St. Martinus scheurde (Heezenaren kunnen vast raden hoe die route ongeveer liep) om dan op het kerkhof de stoet op te wachten. Dat moet een bijzonder gezicht geweest zijn: een VW kever met een pastoor en 4 misdienaars in vol ornaat die door het dorp scheurden. Maar bij pastoor Versteegde kon je zoiets wel verwachten.

Ach...pastoor (Theo) Versteegde met z’n zware basstem en brabantse tongval…Een zeer gerespecteerd en geliefd persoon in de parochie en daarbuiten, die midden in de maatschappij stond en met jong en oud en alle lagen van de bevolking overweg kon. In deze tijd waarin het schandalen in de katholieke kerk regent kan het geen kwaad om ook eens aandacht te besteden aan prachtmensen uit die kerk. Ik zou er nog wel eens met hem over van gedachten willen wisselen maar ik gok dat ik ongeveer weet wat hij daarover te zeggen zou hebben. Fried en ik denken dan onmiddellijk aan zijn uitspraak: “Daar hebben mensen aan gezeten”. Oké, wij weten wat hij daarmee bedoelde maar voor jullie: Het komt erop neer dat het vaak de verkeerde kant op gaat als mensen met al hun zwakheden ergens mee aan de haal gaan.

Ach…geweldige herinneringen hebben wij aan die prachtkerel. En bij die rijdende pastoor met z’n misdienaars past dit nummer van “Voyage Of The Acolyte” van Steve Hackett prima. Het komt ook nog eens ruwweg uit dezelfde tijd 


Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama