Gerard's basgitaren


Ik zat net op m’n gemak op een terras een kopje koffie te nuttigen. Een van de serveersters had een Fender Jazz bas op haar arm getatoeëerd staan, een zelfde als ik aan een kettinkje om m’n nek heb hangen. Ik had haar natuurlijk kunnen aanspreken maar op de eerste plaats ben ik er beducht op dat ik dan weer ‘moet’ uitleggen dat ik bassist ben maar niet meer kan spelen en daar heb ik vaak helemaal geen zin in, en op de tweede laats hadden ze het daar veel te druk.

Tja, zo’n Fender bas…Voor mij was dat vanaf dat ik begon met basgitaar spelen de heilige graal. Ja, ik weet ook wel dat er zat betere basgitaren zijn en dat je ook voor de naam Fender betaalt, en dat je beter een goeie imitatie kan kopen dan een slecht origineel. Het zij zo…Maar het gaat mij ook om het gevoel. En dat gevoel was er al toen ik in 1975 mijn eerste basgitaar kocht voor 195 gulden bij Musica in Eindhoven. Dat het een duidelijk op Fender geïnspireerd model was is dan ook geen toeval. Die bas heb ik al lang niet meer maar de aankoopbon heb ik nog ergens liggen. Die bas ruilde ik in voor een basgitaar in het model van een Fender Precision van het merk "Maya”.  Dat was een gele. Het is dat er geen bruine strepen op stonden anders had ik ‘m “Maya de bij” genoemd. Oké, die ruilde ik rond 1980 weer in voor een Aria Pro II TSB 400 Thorsound. Sindsdien heb ik niks meer ingeruild maar alleen maar bijgekocht. Bijvoorbeeld een blank houten Ibanez Soundgear. Mooie bas maar achteraf een beetje weinig body (letterlijk én figuurlijk); ja het was een actieve dus kun je het geluid 'oppompen' maar dat klinkt dan ook meteen zo...eeehhh...opgepompt.

Toch zou het nog tot ongeveer 2007 duren voor ik eindelijk m’n eigen Fender om m’n nek kon hangen. Dat was de Jazzbas op de foto die ik tweedehands bij Oscar Berkers (geen familie) in Deurne in de winkel kocht voor ongeveer 900 Euro. De beste bas die ik heb is de Musicman Stingray die ik in 2012 kocht, maar daar heb ik maar een dik jaar plezier van gehad en daarom is dat niet m’n favoriet. Nee, dat is die Jazzbas, hier gebroederlijk op de foto met die eerste basgitaar uit 1975 van het merk “Cimar”. Als alles anders gelopen was had die vast nog ooit gezelschap gekregen van een Rickenbacker maar dat is er niet meer van gekomen, helaas.

Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama