Keuzes maken


Soms moet je keuzes maken…

Stel je voor dat je energie hebt voor 5 dingen maar je wil er 10 doen. Dan kun je proberen om ze alle 10 te doen maar dat zal er alleen maar toe leiden dat je geen van alle op het niveau kan doen dat je wil en dat je daardoor ook nog eens aan geen enkele ervan plezier beleeft.
Dus maak je keuzes en streep je dingen weg om ruimte te maken voor andere dingen.
Daar komt bij dat bij het ene het onvermogen om een bepaald niveau te bereiken meer pijn doet dan bij het andere. En dat ik geen muziek meer kan maken op het niveau dat ik wil doet heel veel pijn. Dan liever helemaal niet meer.

Dat is de reden dat ik geen muziek meer maak. En dat het bezoeken van concerten een tandje terug gegaan is. En lange en/of verre vakanties – op nog één reis naar Cuba volgend jaar als ik 60 word na – gaan ook tot het verleden behoren.

Maar onder andere door die keuzes heb ik weer energie vrijgemaakt voor andere zaken: wandelen, foto’s maken, een boek lezen, muziek luisteren (ja, het plezier daarin is ook weg geweest), weekeindjes of dagjes weg, ‘kleinere’ concerten bezoeken…het kan allemaal weer al is het dan op een aangepast niveau. Bijvoorbeeld een boek lezen lukt me alleen als ik het om de paar bladzijden aan de kant leg en ik makkelijk dingen kan terugzoeken, dus lang leve de e-reader! En wandelen is nooit ver en nooit op onherbergzaam terrein en dan nog moet ik constant uitkijken (ja dat moest natuurlijk altijd al maar meer dan voorheen), en altijd een stok mee, maar het is te doen.


Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama