Eerste Wereldoorlog

Volgend weekeinde is het 100 jaar geleden dat ergens in een treinwagon bij Compiègne (FR) het einde van de Eerste Wereldoorlog werd bezegeld. Een oorlog waarin Nederland neutraal was. Een neutraliteit die er onder andere voor zorgde dat Gerard (Grard) Scheepers (Opa) niet hoefde te vechten, ja misschien tegen de verveling, want hij werd wel gemobiliseerd (dat weet ik pas sinds enkele jaren). Kortom, als Nederland niet neutraal geweest was waren wij er misschien wel helemaal niet geweest.

Niet dat WOI hier ongemerkt voorbij gegaan is, zo werd Nederland overspoeld door vluchtelingen uit België, in aantallen - zeker gezien de bevolkingsaantallen van destijds – waarbij de huidige aantallen verbleken. En – je kan het je nu bijna niet voorstellen – die oversteek van België naar Nederland was zeer gevaarlijk, kijk maar eens op Wikipedia naar dit artikel  over de Doodendraad, of neem eens een kijkje bij de Achelse Kluis tussen Valkenswaard (NL) en Hamont-Achel (BE), een abdij waar de grens tussen Nederland en België dwars doorheen loopt en waar resten van die draad tentoon gesteld zijn , samen met wat verdere info. Ik word daar altijd héél stil van.

Toch leeft die Eerste Wereldoorlog hier nauwelijks, ook – eerlijk is eerlijk – bij mij niet. Maar daar kwam in 2013 verandering in door de CD “Rain” van Freedom To Glide, een plaat die ik nooit opgemerkt zou hebben als PJ (bedankt man!) er niets over op Facebook gepost zou hebben. Een prachtplaat, sterker nog, één van m’n favoriete platen, zo niet dé favoriete plaat van 2013. Deze plaat heeft WOI als thema (niet vanuit de machthebbers maar vanuit de gewone soldaten). En niet dat dit mijn favoriete nummer van de plaat is maar ik kies 'm vanwege het verhalende karakter.


Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama