Eerste Wereldoorlog

De eerste wereldoorlog is nu 100 jaar geleden. Nederland was toen neutraal en voor de meeste mensen in Nederland speelt die tijd geen grote rol. Niet vanwege die oorlog in ieder geval maar eerder vanwege de Russische revolutie. Al speelde dat dan weer een indirecte rol in die oorlog want ene Vladimir Iljitsj Oeljanov – die wij kennen als Vladimir Iljitsj Lenin – keerde terug naar Rusland (geholpen trouwens door een aantal landen die wél partij waren in WOI) en gaf leiding aan de tweede ronde van de Russische revolutie en slaagde daarin. Afijn, de rest is geschiedenis. Daardoor trok Rusland zich terug uit de wereldoorlog. Dat heeft zeker invloed gehad op het verdere verloop van die oorlog.

Het meest wrange vind ik wel het volgende:
De vrede was in feite al beklonken in de vroege morgen van 11/11/18 maar het geallieerde opperbevel wilde een statement maken en dwong af dat de wapenstilstand precies om 11:00u zou ingaan. En men vocht gewoon door, sterker nog, op 11/11 sneuvelden zelfs méér mensen dan het gemiddelde over de rest van de oorlog.

Maar sinds ik weet dat mijn opa Gerardus ‘Grard’ Scheepers in 1916 in Waalsdorp gelegerd was vanwege mobilisatie heeft het voor mij een persoonlijk tintje gekregen. Want wat als Nederland niét neutraal was geweest en gebleven en Grard Scheepers had moeten gaan vechten? Waren wij er dan wel geweest?


Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama