Ik heb altijd gelijk

Ik heb jaren lang onderwijs gehad op katholieke scholen. De middelbare school doorliep ik op  “het Augustinianum” te Eindhoven, een school die er maar niet over op wilde houden dat ene Dries van Agt daar nog op school gezeten had. Nou lekker dan! Ik vond het maar een kakschool, maar dat is een ander verhaal.

Op de middelbare school lazen we uiteraard boeken voor onze literatuurlijst. Ook W. F. Hermans werd gelezen maar dan eerder “Nooit meer slapen”. Ik kan me tenminste niet herinneren dat iemand “Ik heb altijd gelijk” op z’n lijst had staan.

W.F. Hermans was – ik druk me mild uit – niet dol op katholieken en katholieken waren niet dol op W.F. Hermans en dat kwam vooral in  “Ik heb altijd gelijk”, dat in 1951 verscheen, tot uiting. Dat werd zelfs een rel (zie bijvoorbeeld dit artikel op Wikipedia). Maar goed, dat is 67 jaar geleden en de tijden zijn veranderd. Ik ben er vandaag voor de derde keer in begonnen maar nu wou ik het eens een keer wél uitlezen.

Ik ben benieuwd of ik iets van die gebeurtenissen van ¾ eeuw geleden in het heden kan plaatsen. Maar goed, één verschil kan ik nu al melden: Ja, het werd een rel maar ik kan me niet herinneren dat er bijvoorbeeld iemand de straat werd opgestuurd om bijvoorbeeld poppen van W.F. Hermans in de fik te steken of nog erger.


Populaire posts van deze blog

Opgeven geen optie?

Poespas

La Mama